forkredit.com | www.sadowod.com | - | finntalk.com

Benjamin Žnidaršič - slikar, pesnik in pisatelj

Zaključna prireditev Moja dežela

Končana je letošnja vseslovenska akcija Turistične zveze Slovenije (TZS) Moja dežela – lepa in gostoljubna. Častnio pokroviteljstvo je prevzel predsednika vlade Marjan Šarec. TZS je v sredo zvečer v Ljubljani podelila priznanja najboljšim v akciji. Velik uspeh je dosegel Youth hostel Ars Viva, ki se je v kategoriji najboljših hostlov v Sloveniji uvrstil na tretje mesto. Tudi letos so se vsi pomembnejši turistični dogodki v Sloveniji združili pod eno streho. Na Dnevih slovenskega turizma v Ljubljani, ki so se začeli v ponedeljek, 11. novembra, in so se končali včeraj, 13. novembra. Turistična zveza Slovenije je na tem osrednjem turističnem dogodku v Sloveniji med drugim podelila priznanja najbolj urejenim in gostoljubnim krajem v okviru tekmovanja Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019. »Tekmovanje, ki poteka že od leta 1991 in je bilo tokrat že osemindvajsetič, je zastavljeno zelo širokopotezno. V njem sodelujejo večja, srednja in manjša mesta, turistični, zdraviliški in izletniški kraji, mestna, trška in vaška jedra, kampi in glampingi, mladinska prenočišča, tematske poti in Petrolova prodajna mesta. Zaradi tako široke zasnove tekmovanja lahko neskromno povem, da se je tudi zaradi tega tekmovanja in seveda vseh sodelujočih v njem turistična ponudba v Sloveniji občutno izboljšala, saj je postala raznovrstnejša, veliko bolj kakovostna in predvsem usmerjena k ohranjanju dobrih odnosov med ljudmi ter k ohranjanju narave in naše raznolike dediščine,« je v uvodnem nagovoru na slovesni podelitvi priznanj najboljšim v letošnji akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna med drugim dejal Pavle Hevka, predsednik Turistične zveze Slovenije. Poudaril je tudi izjemno delo številnih prostovoljcev v turističnih društvih in zvezah po vsej Sloveniji, ki leta in leta brez plačila prispevajo svoj delež pri rasti in razvoju slovenskega turizma.

Kako pomembno – obenem pa pogosto skrito očem javnosti – je delo prostovoljcev v turističnih društvih in zvezah, je na prireditvi poudaril tudi Franc Vesel, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade RS.

Letos se je na državno tekmovanje akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna uvrstilo 90 mest in krajev, 18 kampov in glampingov, sedem mladinskih prenočišč, 28 tematskih poti in Petrolovi bencinski servisi. Na sredinem večernem dogodku so podelili priznanja najbolje ocenjenim: mestom, turističnim, zdraviliškim in izletniškim krajem, mestnim, vaškim in trškim jedrom, mladinskim prenočiščem, kampom, glampingom,  tematskim potem in Petrolovim bencinskim servisom ter zmagovalcem spletnega glasovanja.

Zmagovalci akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019

Letošnji zmagovalci akcije so: med večjimi mesti Velenje, srednjimi Slovenj Gradec in manjšimi Črna na Koroškem. Med turističnimi kraji je prvo mesto pripadlo Kranjski Gori, med zdraviliškimi Rogaški Slatini, med izletniškimi Parku Škocjanske jame. Priznanje za najlepše urejeno jedro so prejeli: Novo mesto za Glavni trg z okolico (mestno jedro), Rateče (vaško jedro) in Kanal za Trg Kontrada (trško jedro). Najboljši kamp je Kamp Danica v Bohinjski Bistrici, glamping pa Glamping Olimia Adria village. Prvo mesto med mladinskimi prenočišči je zasedel MCC Hostel Celje. Naj tematska pot je postala Učna pot Škrata Bisera. Najbolje ocenjen Petrolov servis je BS Mengeš Kamniška. Glas ljudstva (po spletu) pa je presodil, da prvo mesto za urejenost med večjimi mesti pripada Velenju, Podčetrtku med zdraviliškimi kraji ter Izoli med turističnimi kraji.  

Najbolje ocenjeni v akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019 v posameznih kategorijah:

Večja mesta: Velenje, Kranj, Koper Srednja mesta: Slovenj Gradec, Ptuj, Postojna Manjša mesta: Črna na Koroškem, Slovenske Konjice, Mozirje Turistični kraji: Kranjska Gora, Izola, Bovec, Zdraviliški kraji: Rogaška Slatina, Zreče, Podčetrtek Izletniški kraji: Park Škocjanske jame, Luče, Mojstrana Mestno jedro: Novo mesto (Glavni trg z okolico), Radovljica, Slovenj Gradec Vaško jedro: Rateče, Šmarje pri Kopru, Kamna Gorica Trško jedro: Kanal (Trg Kontrada), Mežica, Šentjur (Zgornji trg) Mladinska prenočišča:  MCC Hostel Celje, Hostel Pekarna Maribor, Yuoth Hostel Ars Viva Kampi:  Kamp Danica Bohinjska Bistrica, Camping Bled, Kamp Koren Kobarid Glampingi: Glamping Olimia Adria village, Gozdna vasica Theodosius, Glamping Sončna dolina Naj tematska pot: Učna pot Škrata Bisera, Pot kulturne dediščine Žirovnica, Pot močvirskih škratov na Mali plac, Krožna pot vojaške zgodovine Bencinski servisi Petrol: BS Mengeš Kamniška, BS Dul AC jug, BS Planina pri Sevnici Spletno glasovanje: Velenje (večja mesta), Podčetrtek (zdraviliški kraji), Izola (turistični kraji)