forkredit.com | www.sadowod.com | - | finntalk.com

Benjamin Žnidaršič - slikar, pesnik in pisatelj

ZLATA PALETA 2018

ZAKLJUČNA RAZSTAVA ZA ZLATO PALETO 2018

zaključna razstava ZPZveza likovnih društev Slovenije je 17. novembra 2018 v Delavskem domu v Trbovljah odprla zaključno pregledno razstavo projekta »Zlata paleta 2018«. Ob otvoritvi razstave so na zaključna razstava ZPrazpisane teme - Vodna plovila, Steklo ter Barvni dualizem - podelili šest kompletov zlatih, srebrnih in bronastih palet ter 46 certifikatov.
Zavod ARS VIVA je v kategoriji društev dobil Srebrno plaketo. Ekipa slikarjev: Albina Kragelj, Vidka Borko, Frane Šajn, Boštjan Močnik, Boris Šter, Željo Pleše, Benjamin Žnidaršič, Željko Vetelj, Rasso Causevig, Levstik Andrej, Paolo Tanze, Milan Predovič, Nives Pišek, Bojana Benčina, Borut Kraševec, Gorše Marjeta, Jasna Paternus, Tomšič Roman, Željo Pleše in Marjana Lilič Južnič, so med 25 slikarskimi društvi zasedli drugo mesto.

Letošnje državno tekmovanje na področju ljubiteljske umetnosti je izviralo iz osnovne tehnike in grafike (risba, grafika, akvarel), klasičnega slikarstva, sodobnega slikarstva ter kiparstva in fotografije.

Željo Pleše je dobil Srebrno paleto za fotografijo, certifikate pa so dobil: Benjamin Žnidaršič in Vidka Borko za grafiko, Albina Kragelj za sodobno slikarstvo, Frane Šajn za klasično slikarstvo, Nives Pišek za fotografijo.

Magister likovne umetnosti in oblikovanja Zoran Poznič, ki je sodeloval v strokovni žiriji je o projektu Zlata paleta in sodelujočih dejal: »Drage slikarke in slikarji, drage kiparke in kiparji, drage grafičarke, risarji ter vsi zaključna razstava ZPdrugi! Letošnji nabor nagrajencev znotraj državnega projekta Zlata paleta potrjuje upravičenost le tega, in vsekakor kaže na napredek ter čedalje bolj poglobljeno razumevanje likovnega polja. Prav tako tudi kaže na permanentno potezo po izobraževanju na različnih segmentih likovne kulture, od najbolj osnovnih postulatov, kot so prostorski ključi in likovne prvine, do zaključna razstava ZPosvajanja različnih tehnik in načinov podajanja likovnosti v najširšem pomenu besede, vse do že skoraj socioloških in filozofskih postulatov, ki utemeljujejo likovno kulturo zadnjega pol tisočletja. Razstavljena dela pričajo o neizčrpni energiji, seveda včasih tudi o občutku negotovosti ter strahu pred javnim nastopanjem, pa vendar, slovenska ljubiteljska likovna scena je še kako živa, vibrantna, ter v svojih vrhovih sledi svetovnim trendom na tem področju. Princip povezovanja in sodelovanja, ki je tudi eden izmed glavnih temeljev celotnega projekta Zlata paleta, se na takšnih preglednih razstavah pokaže kot dobrodošel presežek k celoletnemu ustvarjanju ne-števila vizualnih producentov. Torej moja popotnica bi bila: ustvarjajte, raziskujte, sprašujte in sodelujte, predvsem pa hodite po svetu z odprtimi očmi!"

Ljubitelje likovne umetnosti sta nagovorili: županja občine Trbovlje Jasna Gabrič in predsednica Zveze likovnih društev Klavdija Sitar, kulturni dogodek pa popestril DUET OK – Saša Koru in Marko Bezovšek.
Nagrajena dela s pridobljenimi certifikati bodo razstavljena do 7. decembra 2018 v Delavskem domu v Trbovljah.