forkredit.com | www.sadowod.com | - | finntalk.com

Benjamin Žnidaršič - slikar, pesnik in pisatelj

NA OŠ KOKRA

FOTOGRAFIJE

Mednarodno srečanje POŠ Kokra in Ljudske šole Sele iz Avstrije

20170516 021553Kokra je najdaljša slovenska vas. Skozi vas teče reka Kokra, ki se v Kranju izliva v Savo. Učenci in učiteljici iz Podružnične osnovne šole Kokra, so 16. Maja 2017 gostili svoje vrstnike iz Ljudske šole Sele na avstrijskem Koroškem. Kot gosta so medse povabili slikarja z usti Benjamina 20170516 054153Žnidaršiča, da jim je predstavil slikanje z usti in svojo življenjsko zgodbo.

Podružnična šola Kokra je ena od dveh podružničnih šol v občini Preddvor in Jezersko. V šolskem letu 2016/2017 poteka pouk še vedno v enem kombiniranem 20170516 035351oddelku. Pouk poteka v četverni kombinaciji od 1. do 4. razreda. Vseh učencev je dvanajst. Medsebojno srečanje, druženje gradijo z učenci na Ljudski šoli Sele, ki se nahaja v Avstriji, kjer je skupaj 24 učencev. Skupaj se je v enem razredu zbralo 37 učencev iz dveh šol in dveh držav. Razdelili so se v dve skupini, ena je šla na bližnjo gorsko kmetijo, druga pa je slikala z usti in se pogovarjala o invalidnosti.

Gostje iz Avstrije so bili navdušeni nad videnim, otroci so hitro našli skupni jezik in čebljanju med pohajkovanjem po preddvorski okolici ni bilo konca. »Prihajamo iz dvojezične šole, v kateri imamo pouk en teden v nemškem in en teden v slovenskem jeziku, tako da naši otroci govorijo oba jezika. Na Ljudski šoli Sele so do četrtega razreda, z desetimi leti pa nadaljujejo šolanje v Celovcu ali v Borovljah,« je povedala Majda Olip, ravnateljica Ljudske šole Sele. Veseli se že jeseni, ko bodo otroci iz Kokre vrnili obisk in jim bodo lahko povedali veliko zanimivosti tudi o kraju in dolini Sele, ki je lepa v vseh letnih časih.